Liukasta laskiaista!

Laskiainen on pääsiäistä edeltävä juhla, johon kuuluu sekä pakanallisia että kirkollisia piirteitä. Kirkollisessa mielessä laskiainen on seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä vietettävän kevätpaaston alkajaisjuhla.

Laskiaiseen kuuluvia juhlapäiviä ovat laskiaissunnuntai sekä kaksi päivää myöhemmin oleva laskiaistiistai.

Laskiaisen viettoon kuuluu riehakas ilonpito ja mäenlaskuperinne. Ennen vanhaan mäki tehtiin edellisenä päivänä, johon sitten mentiin porukalla mäenlaskuun. 

Vanhoja laskiaiseen kuuluvia ruokaperinteitä ovat rasvarieska, hernekeitto ja pannukakku. Myöhemmin tulivat myös herkulliset laskiaispullat.

 

Laskiaispullat

5 dl maitoa

75 g tuoretta hiivaa

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

2 munaa

3 dl sokeria

n. 1,5 l vehnäjauhoja

200 g voita tai oivariinia

pinnalle:

voitelu kananmunalla

raesokeria ja mantelilastuja

täyte:

200 g mansikkahilloa tai 150 g mantelimassaa

2 dl vispikermaa

2 rkl tomusokeria

1-2 tl vaniljasokeria

 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kardemumma, suola, muna ja sokeri. Alusta joukkoon vehnäjauhot. Vaivaa taikinaan lopuksi pehmeä voi. Anna kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin puoli tuntia.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa se muutamaan osaan. Pyöritä tasaisiksi pötköiksi. Leikkaa tasakokoisiksi paloiksi ja pyöritä pyöreiksi pulliksi. Kohota pullat liinan alla. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Leikkaa jäähtyneistä pullista kannet ja nosta keskelle hilloa tai mantelimassaa. Vaahdota kerma vaahdoksi, mausta tomusokerilla ja vaniljasokerilla. Pursota kermaa hillon ympäri. Nosta kannet pullien päälle.

Tarjoa esimerkiksi kuuman kaakaon tai kylmän maidon kanssa.

 

Jaa